placeholder

VALSOS AMOROSOS DE BRAHMS

39è Festival Francesc Viñas

Judit Muñoz, soprano Helena Ressurreição, mezzosoprano Joan Mas, tenor Pablo Acosta, baix-baríton Maria Mauri, piano Hug Vilamala, piano
125È ANIVERSARI DE LA MORT de JOHANNES BRAHMS

Enguany que celebrem el 125è aniversari de la mort del compositor, presentem dues de les obres més populars de Brahms, acompanyades de la Marxa en Mi B M de Clara Schumann: els Liebeslieder Waltzes op. 52 i els seus successors els Neue Liebeslieder Waltzes op. 65, sovint interpretades en fragments. En la primera edició de l’opus 52, trobem la citació per part de l’editorial “mit Gesang ad. lib” (amb veu ad libitum), que és confusa i que fa dubtar sobre la interpretació original pensada per Brahms. En el nostre cas, interpretarem els dos reculls amb quartet vocal solista i piano a quatre mans, ja que sembla que era l’opció original del compositor, a causa de la dificultat tècnica de les parts.

L’estil musical al qual tenim associat Brahms xoca amb senzillesa de l’estètica musical dels dos reculls, basant-se en peces petites, simples i de forma binària, més properes a l’estil de Schubert que no pas als famosos valsos vienesos de Johann Strauss fill.

L’èxit dels seus valsos de l’opus 39 en estil schubertià per a piano a quatre mans, varen ser la llavor dels nostres reculls, basant-se en poemes extrets de Polydora: ein welt politisches Liederbuch, una col·lecció de poemes populars europeus reunits i traduïts per George Friedrich Daumer.

L’essència dels poemes de l’opus 52 es pot resumir amb un dels últims versos: “Liebe, Lustund Leide” (amor, desig i pena). Després d’una nova sèrie d’arranjaments que responien a la gran acceptació que varen tenir els opus 39 i 52, apareixen els Neues Liebeslieder Waltzer, apartir de l’esmentat recull de Daumer: el caràcter de les peces és diferent, ja que apareix el desengany i la crueltat de l’amor. Brahms no finalitza aquests valsos amb Daumer, sinó que apareix Goethe advertint-nos que les muses no poden curar el desamor, però sí poden calma la nostra ànima.

Programa

JOHANNES BRAHMS

Liebeslieder Walzer, op. 52

CLARA SCHUMANN

Marxa en Mi b M

JOHANNES BRAHMS

Liebeslieder Walzer, op. 65

Veure biografies

Biografies

Judit Muñoz, soprano
Nascuda a Vic, inicia els seus estudis musicals al Conservatori de la mateixa ciutat en la modalitat de piano clàssic i finalitza el Grau Professional sota el mestratge de Joan Rubinat el 2008. Del 2008 al 2012, cursa el Grau Superior al Conservatori de Música del Liceu amb Daniel Ligorio i durant aquella etapa es forma acompanyant a cantants amb Josep Surinyac i Alan Branch. El 2019 va finalitzar el Grau Superior de Cant Clàssic al mateix Conservatori amb la mezzosoprano Marisa Roca i el pianista i director Tomeu Quetgles.
El 2013 debutà en el paper de Bruixa de l’òpera Dido & Aeneas (H. Purcell) dins el 35èFestival de Música Antiga de Barcelona, sota la direcció d’Esteve Nabona i Marc Rosich, i el 2015 varen reprendre la producció amb dues funcions més al Palau de la Música Catalana. Ha interpretat rols com La Coribanti de l’òpera bufa l’Impresario in angustie de D. Cimarosa dins el projecte Òpera Jove, Mrs Sem en l’òpera Noye’s Fludde (B. Britten) a la Sala Gran del Gran Teatre del Liceu sota la direcció musical de Manel Valdivieso i la direcció artística de Dani Coma, el paper de Rowan a El petit escura xemeneies (The littleSweep) de B. Britten al Teatre l’Atlàntida de Vic amb l’Orquestra de Cambra de Vic, sota la direcció musical de Raul Patiño i la direcció artística d’Antoni Font, Despina a Una nit amb Mozart amb l’Orquestra de Cambra de Vic sota la direcció d’Esteve Nabona i Marc Rosich i Pamina a la producció infantil de La Menuda Flauta Màgica organitzada per les Vesprades de Tardor de Centelles. Recentment, ha col·laborat amb La Fura dels Baus a l'espectacle "Cants de la dona líquida" i ha protagonitzat l'òpera "Ferides" escrita i dirigida pel jove compositor i director Jofre Bardolet.
En oratori, ha interpretat el Requiem de Mozart amb la Coral Càrmina i el Grup Rebla’t sota la direcció de Daniel Mestre, l’Stabat Mater de G. B. Pergolesi dins el Festival de Música Religiosa de Vic, el Cant de la Sibil·la al Monestir de St. Joan de les Abadesses, Gloria d’A. Vivaldi amb l’Orquestra de Cambra Vic sota la direcció de Tomàs Grau, a Alma Dei Creatoris, Letaniae Lauretanae i Missa Brevis K 49 de W. A. Mozart sota la direcció de Tomeu Quetgles, a Hör mein Bitten de F. Mendelssohn amb el Cor i Orquestra del Conservatori Professional del Liceu o el Magnificat de Vic Nees amb la Coral Canigó.
Ha ofert recitals en diverses sales del país, destacant la seva participació en el Festival LIFEVictoria i La Fàbrica de Lied. Forma duo estable amb el pianista Hug Vilamala, amb el qual varen ser guardonats en els I Premis de Lied/Música de Cambra Conxita Badia.

Helena Ressurreição, messosoprano
Nascuda a (Portugal), Helena Ressurreição es formà a Barcelona, passant pel Conservatori del Liceu i - becada per la Fundació Victoria de los Ángeles - cursant el Master de Lied de ESMUC.
Com artista resident del festival ‘LIFE Victoria’ debutà al Regne Unit en el Oxford Lieder Festival, interpretà Zefka a “Diari d’un desaparegut” de Janá?ek amb Julius Drake, i va compartir escenari amb Frederica von Stade.
Recentment, va pujar als escenaris de l’Òpera Comique (Paris), Fundació Juan March(Madrid), Teatro de la Maestranza (Sevilla), L’Auditori (Barcelona) i a la Schubertíada de Vilabertran.

Cantà amb la Orquesta de RTVE al Teatro Monumental de Madrid havent rebut el 1r Premi de Juventudes Musicales de España. Fou finalista en el Concurs Internacional de Música de Les Corts. Ha actuat amb diferents orquestres i ha recorregut gran part de la península ibèrica oferint recitals de cançó i piano.

Debutà rols com Lucilla a “La Scala di Seta” dins el Barcelona Rossini Opera Festival, Tangia(“Le Cinesi”, M. García), Angelina (“La Cenerentola”, Rossini), Cendrillon (“Cendrillon”, Viardot),tercera dama (“Die Zauberflöte”, Mozart) i Silvia (“L’isola disabitata”, García). Protagonitzà una producció de ‘La Fura dels Baus’ dirigida por Carlus Padrissa.
En breu debutarà al Teatro de la Zarzuela de Madrid, coma Olympia a “The Magic Opal” (I.Albéniz), cantarà amb la Orquestra Sinfonietta de Braga (Portugal), i passarà per el FEMAP com a membre del Kallias Ensemble.

Joan Mas, tenor
Nascut als Hostalets de Balenyà, formà part de l’Escolania de Montserrat sota la direcció de Joaquim Piqué, on participà en dues produccions del Gran Teatre del Liceu: Píkovaia Dama de P. I. Tchaikovsky (2003) i Midsummer Night’s Dream de B. Britten (2005). Durant aquesta etapa va participar a la gravació de dos CD: Vespres de Montserrat i O vos omnes. Treballà amb directors com Jordi Savall, Mistislav Rostropovitx, Harry Bicket, Kirill Petrenko, Pierre Cao o Francesc Llongueres i inicià els estudis de clarinet. Ha finalitzat el Grau Superior de Cant Clàssic sota el mestratge de la mezzosoprano Marisa Roca, el director i repertorista Tomeu Quetgles i el pianista Alan Branch al Conservatori Superior de Música del Liceu.
Forma part del Cor de Cambra del Palau de la Música, de la Capella Nacional i la Jove Capella Reial dirigides per Jordi Savall i Lluís Vilamajó, on ha participat a la gravació del CD de Révolution Symphonies 6-9 de Beethoven i de la Capella de Música de l’Escolania de Montserrat dirigida per Llorenç Castelló, on ha participat en la gravació del CD Salve Regina,on és solista a la cantata III Nocturn de Nadal – Déu és amb nosaltres: també ha participat en l’enregistrament de In montibus Sanctis dirigit per Bernat Vivancos. Destaquen les sevescol·laboracions amb l’Ensemble O Vos Omnes sota la direcció de Xavier Pastrana, la Companyia Musical sota la direcció de Josep Cabré o Decanenti Elegantia sota la direcció de Francesc Garrigosa.
En oratori, col·laborà com a solista al Requiem de Mozart amb la Coral Càrmina i el Grup Rebela’t sota la direcció de Daniel Mestre, l’Ave Maria de F. Mendelssohn dins el V Festival Internacional Orgue de Montserrat, els Responsoris de tenebres de N. Casanovas i elResponsori de Nadal d’I. Segarra amb l’Escolania i la Capella de Montserrat, a les Vespres Beata Virgine de C. Monteverdi , al Messies de G. F. Händel amb l’Orquestra de Cambra de Vic sota la direcció de Tomàs Grau i a la Missa de Gloria de G. Puccini sota la direcció de Tomeu Quetgles.
En òpera, ha interpretat el rol de Tamino a la producció infantil La Menuda Flauta Màgica, Ham a Noye’s Fludde (B. Britten) a la Sala Gran del Gran Teatre del Liceu, Clem i Alfred a Elpetit escura-xemeneies (B. Britten) a l’Atlàntida de Vic, el paper protagonista a El Follet d’E. Granados a l’Auditori Enric Granados de Lleida o Pere en l’òpera Ferides composta i dirigida per Jofre Bardolet. Ha col·laborat com a cor solista a la sarsuela l’Aplec del Remei d’A. Clavé al TNC i amb la Capella Reial va participar a Orfeo (Monteverdi) a l’Opera Comique de París, sota la direcció de Jordi Savall.

Pablo Acosta, baix-baríton
Pablo Acosta Martínez obté la titulació superior de cant històric a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) treballant al costat de Marta Almajano i Lambert Climent, i especialitzant-se en la interpretació del Lied amb Arthur Schoonderwoerd i Francisco Poyato.
És membre fundador de Qvinta Essençia, i col·labora activament amb grups com Capella de Ministrers, Los Músicos de su Alteza, Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, Ensemble O Vos Omnes, Lieder Càmera, Cor Francesc Valls, La Capilla Real de Madrid, Bach Zum Mitsingen o Los afectos diversos.
Ha cantat en alguns dels festivals més importants d’Espanya i Europa, destacant el Festival de música antiga d’Utrecht, Bach Festival Leipzig, Festspielhaus de Baden Baden, Festival de Besançon/Montfaucon, Festival de Sant Denis a París, Festival de Torroella de Montgrí, Festival de música antigua de Sevilla, Murcia músicas históricas, Festival de música barroca de Albacete, Festival internacional de música Renacentista de Morella, Femap, Festival de la Ribargorza, Festival Renaixement a Valencia, Fundación Juan Mach a Madrid, Sagunt in excelsis, Festival de música antigua de Gijón o Festival de música barroca de Puerto de la Cruz osota la batuta d’importants directors com Eduardo López Banzo, Enrico Onofri, Vincent Dumestre, Gerard Lesne, Jean Tubéry, Diego Fasolis, Jean-Christophe Spinosi, Marc Minkowski, Josep Vila o Xavier Pastrana.

Maria Mauri, piano
Maria Mauri Fàbregas es llicencia en piano clàssic i contemporani a l’Escola Superior de Música de Catalunya, estudiant amb els professors Vladislav Bronevetzky (piano solista) i Francisco Poyato (lied). Més endavant cursa a la mateixa escola una segona titulació en Direcció coral i orquestral.
També estudia un màster en l’especialitat de piano col·laboratiu a la Guildhall School of Musicand Drama de Londres.
A part, ha rebut classes magistrals dels pianistes Paul Badura-Skoda, Boris Bermann, NellyBen-Or, Luiz de Moura Castro, Jacques Rouvier; i dels directors Julia Jones, Benjamin Zander i Rut Schereider, entre d’altres.
Ha estat becada per l’excel·lència musical de part de Fundación Victoria de los Ángeles, Fundació Anna Riera i Guildhall Scholarship Awards. Ha participat en l’enregistrament del CD “Pau&Victòria” amb peces inèdites de Pau Casals.
Actualment es dedica principalment en l’acompanyament del repertori vocal i coral, i ha tocat en desenes de concerts de lied, òpera i música de cambra, actuant en sales com l’Auditori, el Gran Teatre del Liceu o el Palau de la Música. També ha fet concerts a França i al Regne Unit. Darrerament ha estat convidada com a pianista del Cor Jove Nacional de Catalunya.
Paral·lelament a l’activitat com a pianista, exerceix també de directora i cantant: és directora titular dels cors de cambra NOCTES i ARSinNOVA, i cantant solista de l’espectacle poètico-musical “El nus la flor” (de Daniel Ariño i Enric Casasses).

Hug Vilamala, piano
Nascut a Vic l’any 1990, Hug Vilamala va cursar els seus estudis de Grau Superior i Màster en Interpretació a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) sota l’ensenyament de Vladislav Bronevetsky i Denis Losev, acompanyant-ho de classes magistrals amb figures pianístiques de primera línia com Anna Guijarro, Jacques Rouvier, Albert Nieto, Edouard Oganessian, Claudio Martinez Mehner, Ilja Scheps, Mykola Suk, Pascal Devoyon, Tatiana Zelikman i Eldar Nebolsin, entre altres; sovint participant en cursos i concerts a Itàlia, Rússia, França i a la resta de l’Estat.
En l’àmbit de la música de cambra, amb el qual manté un estret vincle, ha rebut consells de part de figures com Pièrre Reach, Lluís Claret, el Quartet Casals o Sarah Whithney, fet que l’ha portat a ser seleccionat pel Lincoln Center de Nova York per a realitzar una gira per Estats Units i Mèxic amb un quintet de Corda.
Dins de la música de cambra, el seu interès pel Lied l’ha portat a ser alumne de professors com Francisco Poyato, Alan Branch, Arthur Schoenderwoerd, Wolfram Rieger o Peter Schreier, i aquesta formació li ha permès tocar en diversos escenaris i cicles, entre els que destaca la XII Schubertíada, acompanyat per la soprano Anabel Pérez Real i enregistrat per Catalunya Música, el Festival Internacional de Música y Danza de Granada, el LIFE Victòria de Barcelona o el Festival de Lied del Montseny, entre altres.
Recentment ha guanyat el 1r Premi del Concurs Conxita Badia 2020 per a veu i piano amb la soprano Judit Muñoz, que s’afegeix al 1r Premi al Curs Internacional de Lied Juventudes Musicales2017 amb la soprano Anabel Pérez Real i el 2n Premi del XI Concurso Internacional de Piano “Villahermosa”, Mèxic – aquest com a pianista solista.
Actualment compagina la seva activitat concertística en formacions de cambra i en solitari amb la seva formació pianística i la seva tasca com a docent a l’Institut del Teatre i a l’Institut Artístic Oriol Martorell.

06/08/22
20:00 h
Auditori de Sant Josep (Moià) 
Gratuït
Finalitzat
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR