Sofía Salazar i Luis Arias presenten un viatge sensorial per alguns dels paisatges sonors més evocadors d’Espanya. El recorregut s’inicia amb Siete canciones populares españolas, de Manuel de Falla. Recuerdos de Andalucía d’Eduardo Ocón revela amb pinzellades suggestives i emocionals traços de folklore andalús sota el tamís de l’impressionisme francès. Continuem amb Dedicatoria de Federico Moreno Torroba, passant pel nacionalisme de Turina amb la Sonata Española Op. 82 i una de les Danzas fantásticas, ‘Orgia’, la més famosa. I Pablo Sarasate ens endinsarà en el folklore bohemi mitjançant l’escriptura virtuosística i rapsòdica de dels seus èpics Aires gitanos.
El programa es clou amb l'estrena de Cartogtafias efímeras, de la compositora resident de la Xarxa, Nuria Núñez. L'obra forma part d’un cicle al voltant del concepte de cartografia, “com a mapa sobre el qual es desenvolupen els moviments i itineràncies individuals. L’obra representa el traçat d’una cartografia de l’imaginat, un mapa sonor traçat a partir de gestos fugaços que se succeeixen i s’evaporen en el temps”, explica la compositora.
Programa
Eduardo Ocón: Recuerdos de Andalucía, Op. 8, arranjament per a flauta i piano de Sofía Salazar / Manuel de Falla: Siete canciones populares españolas, arranjament per a flauta i piano de Sofía Salazar / Federico Moreno Torroba: Dedicatoria / Joaquín Turina: Sonata Española, Op. 82, arranjament per a flauta i piano de Sofía Salazar / Danzas fantásticas, arranjament per a flauta i piano de Sofía Salazar / Pablo de Sarasate: Aires Gitanos, Op. 20, arranjament per a flauta i piano de Robert Stallman / Nuria Núñez: Cartografías efímeras (obra estrena)
SOFÍA SALAZAR va néixer a Veneçuela el 1999. Va iniciar els seus estudis musicals en el Sistema d’Orquestres de Veneçuela a San Ferrando de Apure. Des de 2017 continua la seva formació amb els professors Jacques Zoon i Salvador Martínez Tos de la càtedra de flauta de l’Escuela Superior de Música Reina Sofía. El 2019 va rebre el Premi Renzo Giubergia (Itàlia) i va actuar com a solista amb l’Orquestra De Sono en el Conservatori Giussepe Verdi de Torí. El 2021 ha participat com a primera flauta en la gira internacional del 30è aniversari de l’Escuela Superior de Música Reina Sofía. Posteriorment, ha aconseguit el primer premi del Concurs de Joventuts Musicals. Com a alumna de l’Escuela Reina Sofía ha format part de l’Orquestra Simfònica Freixenet, dirigida per Péter Eötvös, Jaime Martín i Pablo Heras-Casado, i de la Camerata Viesgo, sota la batuta d’Anne-Sophie Mutter.
LUIS ARIAS va néixer a Madrid. Ha completat la seva formació musical al Real Conservatorio Superior de Música de Madrid i a l’Escuela Superior de Música Reina Sofía. Ha estat becat per diferents institucions i col·labora amb diferents músics. Ha col·laborat amb l’Orquestra Freixenet, la Simfònica de Madrid, la Simfònica de Castella i Lleó i ha fet concerts a l’AIE Clàssics en Ruta, Trobada i Acadèmia de Santander, FIT Xixona, Festival Juan Gual i Esteve i Festival Barco Teatro de Pàdua. Compagina la seva activitat concertística amb la docència a la Universitat Alfonso X el Sabio de Madrid.
NURIA NÚÑEZ, compositora resident de la Xarxa (JEREZ DE LA FRONTERA, 1980)
Va començar la seva formació al Conservatori Superior de Música de Córdoba i amplià els seus estudis a la Universitat de les Arts de Berlín. Completà el seu aprenentatge en cursos i festivals com ara l'IRCAM-ManiFeste (París), el Meisterkurs Orchesterkomposition de la RSO Stuttgart o la Càtedra Manuel de Falla. A més, assisteix a classes magistrals i tallers amb els membres de l'Ensemble Modern (Frankfurt) i amb compositors com Walter Zimmermann, Arnulf Hermann, José Manuel López López, José María Sanchez Verdú, Rebecca Saunders, Mathias Spahlinger, Magnus Lindberg, James Dillon i Manuel Hidalgo, entre altres. Ha rebut beques de la Fundació La Caixa i del Servei d'Intercanvi Acadèmic alemany, de la conselleria de Cultura de la Junta d’Andalucía i de la Fundación Autor.
El seu catàleg inclou obres per a diverses formacions que han estat interpretades a Espanya, Itàlia, Alemanya, Àustria, Rússia, França, Eslovènia, Colòmbia, Mèxic; per a orquestres com l'Orquestra Nacional d'Espanya, la Rundfunk Sinfonieorchester (RSB) Berlin, la RSO Stuttgart, la Jenaer Philarmonie, la Loh-Orchester Sondershausen, la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE), l'Orquesta Filharmónica de Málaga, la Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, i grups com l'Ensemble Intercontemporain, Ascolta Ensemble, Studio New Music of Moscow, Modern Art Ensemble Berlin, Trio Transmitter, Liminar Ensemble, Taller Sonor, Ensemble CrossingsLines o l'Ensemble DieOrdnungderDinge.
El seu treball s'ha vist reconegut amb distincions i premis com ara el XXXIX Premi de Composició Reina Sofía de la Fundació Ferrer-Salat, el Premi de Roma atorgat per l'Acadèmia de les Arts alemanya Vila Massimo-Casa Baldi, la residència artística en Vila Aurora (Los Angeles, 2015) atorgada pel Ministeri d'Exteriors alemany, la beca de postgrau en la Graduiertenschule de la Universitat de les Arts de Berlín (durant dos anys per a la realització del projecte escènic per a mainada Bestiarium), el Primer Premi i Premi del Públic del concurs de composició per a orquestra del 15 Festival de Primavera de Weimar (2014), la residència en l'Acadèmia Estatal de Turíngia en Sondershausen (2013, amb l'encàrrec d'una nova peça per a orquestra), el tercer premi en la VII Jurgenson International Composer's Competition (atorgat pel Centre per a la Música Contemporània de Moscou) o la nominació per al European Composer Award del Festival Young Euro Classic Berlin (2012, per la seva peça Donde se forjan las quimeras). El 2011 va obtenir el premi Promoció d'Estrenes per a Joves Compositors de l'Acadèmia de Música Contemporània de la JONDE i el Ministeri de Cultura d'Espanya; el 2009 el Premi de Composició CDMC de l'INJUVE i el 2007 el Primer Premi en el XVIII Premi Joves Compositors Fundació Autor-CDMC (2007). Aquest mateix any va ser triada per representar a Espanya en la tribuna de compositors International Rostrum of Composers de la UNESCO. El 2017 va guanyar una de les Beques Leonardo de la Fundació BBVA amb la qual va portar a escena la seva òpera per a nens, La isla, mereixedora del Premi a la Millor Òpera i Premi del Públic en els Young Audience Music Awards 2020 de Jeunesses Musicals International i RESEO.
Una proposta de
Concurs de Joventuts Musicals d’Espanya (Primer Premi 100a convocatòria, 2021)