placeholder

MARIA RIBERA, guitarra

Música de Pujol

Recital de guitarra amb música del mestre català Emili Pujol de la mà de la guitarrista Maria Ribera Gibal. Experta en la vida i obra de Pujol, Maria publicà la biografia EMILI PUJOL VILARRUBÍ, RETRAT D'UN GUITARRISTA. Amb aquest recital podrem descobrir no sols la música sinó també alguns detalls d'aquesta vida artística d'un lleidatà universal.

Concert dins les Jornades de Guitarra de Catalunya 2023 (https://www.jornadesdeguitarra.cat/)

Emili Pujol i Vilarrubí nasqué el 7 d’abril de 1886 a La Granadella, situat a la comarca de Les Garrigues a la província de Lleida. Molt aviat començà a manifestar els seus dons per a la música i especialment la seva predilecció per a la guitarra. El 1894 es traslladà a Barcelona juntament amb la seva família amb l’objectiu de cursar les assignatures prèvies a la seva entrada a l’Escola d’Enginyers Industrials. Als nou anys va ingressar a l’Escola Municipal de Música de Barcelona, on estudià solfeig amb Amadeo Badía i bandúrria amb Miguel Ramos, al mateix temps que cursava estudis de llengua i literatura francesa. Abans de complir els dotze anys va marxar a París juntament amb els vint-i-vuit intèrprets que formaven l'Estudiantina Universitària. Va actuar davant el president de la República Francesa, Fèlix Fauré, manifestament impressionat per l’habilitat mostrada pel petit músic en el que era el seu primer concert solista a l’estranger. Abandonà els seus estudis d’enginyeria recentment començats a la Universitat de Barcelona per dedicar-se plenament a la música.

Programa

PROGRAMA DEDICAT A

EMILI PUJOL I VILARRUBÍ 1886-1980

Barcarolle 

Rapsodia Valenciana

Omaggio a Chopin

Scottisch Madrileny

Vals íntim

Manola del Avapies

Seguidilla

Estudi romàntic

Sevilla

Romanza 

Guajira

Veure biografies

Biografies

Maria Ribera, guitarra

Guitarrista nascuda a Guissona (Lleida), es doctorà en Història de l'art havent realitzat una tesi en la qual es perfila la història de la guitarra i la vida d'Emili  Pujol. En motiu d'aquesta tesi, l'IEC li atorgà el premi Sant Jordi 2019 a millor tesi d'història de l'art  (Premi Josep Pijoan). 

El 2020 publicà EMILI PUJOL VILARRUBÍ, RETRAT D'UN GUITARRISTA, un volum on no sols hi descobrim la biografia del guitarrista...

Ha estat invitada per oferir concerts, màsters i formar part de jurat a diversos indrets d’Europa, Xina, Japó, Argentina... 

Pel que fa a enregistraments: el cd "MARIA RIBERA GIBAL INTERPRETA EMILI PUJOL" es publicà el 2018. Ha col·laborat en gravacions del Museu de la música, tocant algunes de les guitarres històriques més importants de la col·lecció (de Torres, García...). 

L'any 2011, Maria presentà el documental “Emili Pujol, mestre de vida”. 

Com a Doctora especialitzada en musicologia ha comissariat exposicions com la del Palau de la Música (2019), ha treballat en arxius i llegats, i regularment col·labora en publicacions i imparteix conferències i màsters sobre història de la guitarra. Porta la secció "Sis Cordes" del programa "El Taller del luthier" de Catalunya música, per suposat, una secció dedicada a la guitarra.

Llicenciada al Conservatori Superior del Liceu en l’especialitat de guitarra de la mà de Guillem Pérez Quer, realitzà seguidament un Màster de Musicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, i posteriorment el Doctorat en Història de l'art a la Universitat de Barcelona. 

Feu també un Màster d'interpretació de la guitarra a la Universitat d'Alacant, estudiant amb grans mestres com David Russell, Manuel Barruecos, els germans Assad, Paul O'Dette entre altres. 

També ha rebut consells dels mestres Armando Marrosu, Carles Trepat, Eli Kassner, entre altres, i al llarg de la seva trajectòria ha estat premiada i becada per AIE, Banc Sabadell...

Actualment és també la directora i gestora cultural de Les Jornades de Guitarra de Catalunya. Compagina aquesta tasca amb la pedagogia, com a professora de guitarra, a més a més dels concerts que ofereix en solitari i en grup, o de les conferències i altres tasques de divulgació guitarrística.

Emili Pujol i Vilarrubí

Emili Pujol i Vilarrubi, La Granadella 1886 - Barcelona 1980. La seva vida va estar plenament dedicada a la guitarra, primer com a estudiós i com a intèrpret, més tard com a investigador i musicòleg i després com a compositor i professor. Els seus inicis guitarrístics van ser autodidactes amb la base tècnica que li havien donat els seus primers passos a la rondalla. Més tard va conèixer a Barcelona a Francesc Tàrrega, que serà el seu gran mestre i amic. En morir Tàrrega, Pujol decideix anar a estudiar al Conservatori de Madrid.

A començaments dels anys vint es trasllada a viure a París, on coincideix amb el gran pianista lleidatà Ricard Vinyes i on es casarà amb la guitarrista de flamenc Matilde Cuevas.

Es va endinsar en el món de la música antiga i va ser el descobridor d'un repertori renaixentista molt valuós que havia estat amagat durant segles.

La música per a viola de mà - vihuela - que recupera, resumeix la música popular i culta del segle d'or de la guitarra.

Va publicar un mètode de guitarra que parteix dels principis de l'escola de Tàrrega, filtrats per la seva experiència personal com a intèrpret, compositor i professor.

Primer va ser professor de música antiga al Conservatori de Barcelona. Més tard va formar part de l'Accademia Musicales Chigiana de Siena (Itàlia), i també va ser professor a l'Ecole Normale de Musique a Paris i del Conservatori de Lisboa, on coneix la seva segona dona, la cantant M. Adelaida Robert amb la qual es casa l'any 1963.

22/02/23
19:15 h
Saló del Teatre Principal (Sabadell) 
Gratuït
Finalitzat
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR